external image 247842722_086d2515f8_m.jpg
Om J.R.R. Tolkien | Om Sagan om ringen | Fler böcker av J.R.R. Tolkien | Källor | Här kan du ta reda på mer om J.R.R. Tolkien
J.R.R. Tolkien, England, 1892-1973. Känd för att ha uppfunnit modern fantasy och för att ha skapat många varelser som andra författare använder än idag. Sagan om ringen är hans mest kända verk.

Om J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien föddes i Sydafrika. Hans pappa dog när han var liten, men innan dess flyttade han till Birmingham i England. Hans mamma dog också och han blev föräldralös när han var tolv år gammal. Tolkien gillade att studera och lära sig mer om gamla språk. Han var religiös kristen, katolik, och blev professor i engelska.

Tolkien räknas som den allra viktigaste skaparen av modern fantasy. Han skapade en helt påhittad värld, Midgård, där många av hans historier utspelade sig. Den mest kända berättelsen han har skrivit är Sagan om ringen. I Midgård finns det många olika sorters varelser. Människor, alver, dvärgar och orcher är några av dem. Tolkien hittade också på helt egna språk till många av varelserna. Inte så konstigt kanske, för han tyckte ju så mycket om språk.

Om Sagan om ringen

Boken handlar om en hob som heter Frodo. En hob är mindre än en människa och har håriga fötter. Frodo har en magisk ring som tillhör den onde Sauron. Tillsammans med ringens brödraskap måste Frodo ta ringen till Domedagsberget och förstöra den.

Fler böcker av J.R.R. Tolkien

Bilbo : en hobbits äventyr, 1962
Gillis bonde från Ham, 1961
Silmarillion, 1979

Källor

http://alex.se/Alex/Lexicon.asp
http://www.flickr.com/photos/galaxyfm/247842722/sizes/s/in/photostream/

Här kan du ta reda på mer om J.R.R. Tolkien

http://www.tolkiensarda.se/
http://h2g2.com/dna/h2g2/A672022